Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


program:python

Programmeren met Python

Inleiding

Op 2 december 2023 en 6 januari 2024 heb ik een tweetal presentaties gegeven over een introductie tot Python, die je hieronder kunt vinden.

[sbczob.eu]

Introductie

Python is een programmeertaal, die relatief eenvoudig te leren is. Dit komt onder andere door de manier waarop een programma logisch opgebouwd moeten worden. Elke regel in je programma bevat één opdracht, terwijl voor speciale opdrachten (bijvoorbeeld lussen) je inspringt met elke regel, totdat de speciale opdracht afgelopen is.

Als voorbeeld, het “Hello World” programma in C++ schrijf je als volgt:

#include <stdio.h>       // Laad de standaard input/output bibliotheek
void main()           // Definieer de hoofdfunctie "main", met behulp
{                // van "void" geef je aan: geen return waarde
 cout << "Hallo Wereld!";   // Toon de tekst "Hallo Wereld!" op het scherm,
}                // vergeet vooral de punt-komma niet!

In Python is dit programma een stukje simpeler:

 print("Hallo Wereld!")   # Toon de tekst "Hallo Wereld!" op het scherm

[top] [sbczob.eu]

Programmeren in Python

Basics

Om met python te kunnen starten, heb een een eerste aantal vaardigheden nodig. Deze probeer ik in de volgende hoofdstukjes uit te leggen, met wat simpele voorbeeld programma'tjes. 1)

Let op, de informatie in de bovenstaande hoofdstukken is niet bedoeld om volledig te zijn, maar om je een start met Python te bieden. De gegeven informatie is zowel voor Python, als MicroPython te gebruiken!
Er zijn veel plaatsen op internet, waar je meer informatie (Engels) kunt vinden:

Voor de geïnteresseerden onder ons, de HCC!Programmeren interresse groep, geeft een (online) training Python voor beginners. Daar wordt het boek van Pieter Spronck "De Programmeursleerling" behandeld.2)
De uitleg die ik in de werkgroep (en op deze website) geeft gaat lang niet zover, als wat het boek “de progammeurs leerling” verteld. Mocht je daarom dieper in Python willen duiken is dit boek zeker een aanrader!

En op de site van W3Schools vind je een uitgebreide Python totorial (Engels), welke ook véél verder gaat als mijn uitleg.

[top] [sbczob.eu]

Bibliotheken

 • (Micro)Python bibliotheken3), gebruikt in programma's/projecten, beschreven op de site.

Voorbereidingen

Voor het programmeren in Python zijn er verschillende editor's, elk met hun eigen voor- en nadelen. Ik heb vooralsnog gekozen voor de Thonny editor, mede omdat die standaard al op de Raspberry Pi geïnstalleerd is. In mijn website ga ik uit van de Thonny editor in de standaard modus. Daardoor kan ik specifieke Thonny commando's benoemen. Als je een andere editor gebruikt, kunnen deze commando's niet één op één beschikbaar zijn, maar zal er waarschijnlijk wel een equivalent beschikbaar zijn.

 • Een Python programma editor: Thonny

Voor de verschillende singleboard computers en micro controllerboards is er wat verschil in opzetten van (Micro)Python. Daarom hieronder wat korte installatie beschrijvingen:

[top] [sbczob.eu]

Voorbeeld programma's

Hieronder vind je wat programma's als voorbeeld:

 • Raspberry Pi (Standaard Python)
 • Raspberry Pi Pico, Arduino Nano 33 BLE, ESP32, … (MicroPython)

[top] [sbczob.eu]

Aantal bezoekers: 2

1)
Belangrijk: Om met Python te programmeren, heb je de Thonny editor nodig (of 'n andere python editor naar keuze)! Zie de sektie Voorbereidingen, hoe de Thonny Editor te installeren.
2)
“De Programmeursleerling” is een cursusboek, geschreven door Pieter Spronck, dat bedoeld is om Python 3 te doceren aan studenten en middelbare scholieren die nog onbekend zijn met programmeren. In tegenstelling tot andere boeken die Python doceren, veronderstelt dit boek geen kennis op programmeergebied, en bevat het vele oefeningen waarmee de opgedane kennis getraind kan worden. Bovendien is het een van de weinige Nederlandstalige boeken op dit gebied.
3)
Let op: De beschrijving van bibliotheken is niet compleet
program/python.txt · Laatst gewijzigd: 2024/02/27 11:44 door sbczobbeheerder