Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


program:thonny

Thonny

Om met Python te kunnen programmeren, ga ik (voorlopig) uit van de Thonny EDI voor beginners 1).
Thonny is vanuit de Thonny website of vanuit de releases pagina (onder Assets) beschikbaar voor:

  • Windows
  • Mac
  • Linux (en Raspberry Pi OS)

Voor Windows en Mac download je het installatie script en voert dat uit. Onder Linux kun je installeren vanuit de repossority 2), terwijl het voor de Raspberry Pi OS (voor zover ik kan zien) al geïnstalleerd is. De Thonny EDI kan eventueel in het Nederlands opgestart worden!

[Programmeren met Python] [ESP Controller] [sbczob.eu]

Thonny instellingen

Taal selectie

Als je de eerste keer de Thonny editor opstart krijg je een window waar je de taal en initieële settings opgeeft:

  • Language: Nederlands 3)
  • Initial settings: Standaard

Als Thonny reeds (in de standaard modus) is opgestart, kun je de taal altijd wijzigen via Tools→Options→tab General 4).

[top] [Programmeren met Python] [ESP Controller] [sbczob.eu]

Standaard modus

Op de Raspberry Pi, waar Thonny reeds geïnstalleerd staat (of je hebt de simpel mode in bovenstaand menu geselecteerd), kun je met behulp van de link “Switch to regular mode” of “Overschakelen naar standaard modus” naar de standaard modus toe. Deze modus gebruik ik bij het programmeren in Python.

[top] [Programmeren met Python] [ESP Controller] [sbczob.eu]

Interpreter configuratie

De standaard Interpreter configuratie is “Local Python 3”. Deze versie is prima om Python op je lokale computer (lees Raspberry Pi) te gebruiken, maar wij willen de code ook op een Raspberry Pi Pico kunnen draaien.

  • Raspberry Pi: Draai local Python
    • Selecteer Run→Configure Interprenter 5) of Tools→Options→tab Interpreter 6).
    • Selecteer Interprenter “Local Python 3”
  • Raspberry Pi Pico: Draai MicroPython voor de Raspberry Pi Pico
    • Selecteer Run→Configure Interpreter 7) of Tools→Options→tab Interpreter 8).
    • Selecteer Interprenter “MicroPython (Raspberry Pi Pico)”
  • Arduino: Tbd.

[top] [Programmeren met Python] [ESP Controller] [sbczob.eu]

Python Script locatie

Om ervoor te zorgen dat de Python scripts uitgevoerd kunnen worden op de Raspberry Pi Pico, moeten de scripts op de Raspberry Pi Pico opgeslagen worden. Dit bebeurt bij het opslaan(als) van het Python Script, waarbij door Thonny gevraagt wordt, waar het script opgeslagen dient te worden 9).

Kies hier voor MicroPython device of Raspberry Pi Pico, om het script op de Pico op te slaan. Let wel, de Pico heeft natuurlijk maar een beperkte opslag ruimte, dus maak ook tijd voor opslaan van definitieve versies op je lokale computer! Na het selecteren van de bewaar locatie (Raspberry Pi Pico/MicroPython device), geef je in het volgende window de naam van het script.

Om Python Scripts op de normale Raspberry Pi te draaien, dien je uiteraard het script op de Raspberry Pi op te slaan, bijvoorbeeld onder /home/documents/python Voor Local Python 3 (de geselecteerde interprenter versie voor de Raspberry Pi) wordt er verder niet gevraagd op welk device de file opgeslagen moet worden, maar wordt er automatisch de locale computer geselecteerd. In het pop-up window geef je simpelweg de naam van het script op.

Let op: De bestandsextensie moet “.py” zijn :!:

[top] [Programmeren met Python] [ESP Controller] [sbczob.eu]

Simpel synchroniseren tussen PC en MicroPython device

Hierboven is beschreven hoe je een programma bestand opslaat op je apparaatje. Daarbij moet je kiezen tussen jouw PC (Deze/This computer) of je python ontwikkel board (MicronPython-apparaat/device). Wanneer je dan het programma van je bordje veilig wilt stellen, moet je het programma in de editor laden en dan wegschrijven naar de PC.

Echter, er is een eenvoudige manier om de programma's op het micropython ontwikkelboard te synchroniseren met jouw computer! Daarvoor selecteer het volgende menu: Weergave → Bestanden of View → Files!
Je krijgt nu een nieuwe tab, genaamd “Bestanden” of “Files”, waarin een folder met daarin de beschikbare bestanden op jou PC zichtbaar is 10). Daarnaast, als het ontwikkelboard is aangesloten, zijn ook de folder en daarin beschikbare bestanden op het bordje zichtbaar.

Door een bestand te selecteren (dubbel rechter muisklik), wordt dat bestand geopend in de editor. Het maakt daarbij niet uit, of het bestand op je PC of op het ontwikkelbordje staat. Wanneer je het bestand in de editor wijzigd, zal bij opslaan het bestand naar orginele lokatie terug geschreven worden, alleen als je “bewaren als” gebruikt, krijg je de vraag waar je het programma wilt opslaan (op de PC of op het bordje).
Wanneer je nu een micropython bestand op het ontwikkelbordje veilig wilt stellen, of wanneer je een bestand van de PC naar het ontwikkelbord wil schrijven (upload), kan dat heel simpel door een bestand (of meerdere bestanden) te selecteren. Klik dan één keer op de rechtermuisknop, waarna je in het pop-up menu de optie “Upload to” selecteert, als je een bestand van de PC naar het ontwikkelboard wil kopiëren of “Download to”, wanneer je een bestand vanaf je ontwikkelboard naar de PC wilt kopiëren.

Omdat Thonny de folder instellingen onthoud (zeker aan PC kant), kun je heel simpel nu bestandsbeheer voor jouw MicroPython ontwikkelboards doen.

[top] [Programmeren met Python] [ESP Controller] [sbczob.eu]

1)
Uiteraard ook bruikbaar voor gevorderden :-P
2)
Linux Manjaro:
# install snapd (if needed)
  sudo pacman -S snapd
  sudo systemctl enable --now snapd.socket
# Install thonny editor
  sudo snap install thonny
3)
Ikzelf gebruik de Engelstalige versie
4)
Hulpmiddelen→Opties→tabblad Algemeen
5) , 7)
Uitvoeren→Configureer Interpreter
6) , 8)
Hulpmiddelen→Opties→tabblad Interpreter
9)
Voor “MicroPhyton device” kan ook “Raspberry Pi Pico” staan!
10)
Letop: Het plaatje hieronder is genomen vanaf een Linux PC, maar de werking onder Windows en op de Mac zullen nagenoeg gelijk zijn
program/thonny.txt · Laatst gewijzigd: 2024/02/25 23:06 door sbczobbeheerder